Het Canal de l'Est branche sud, beter bekend als Vogezenkanaal is een kanaal wat de rivier de Saone met de Franse Moezel verbind. Het is 123 kilometer lang en heeft 93 sluizen.
Het Canal de l'Est werd na de Frans Duitse oorlog van 1870-1871 gepland. Een stuk van het Lorraine gebied bleef Frans en er was een Noord Zuid verbinding nodig over Frans grondgebied. Het Saarkanaal wat deze verbinding vormde kwam onder Duits bewind. Vandaar dat het Canal de l'Est werd gebouwd.
Er was ook een verbinding voorzien van het Canal de l'Est naar het Rhone Rijnkanaal. Hiermee zou er een noord - zuid verbinding ontstaan van de Maas naar de Saone, en daarmee de Rhone en Middellandsezee. Door moeilijkheden bij de bouw was het kanaal niet klaar voor de Eerste Wereld oorlog. Na de Eerste Wereldoorlog is het Elsasgebied weer terug onder Frans bewind gekomen, en verviel de noodzaak van het kanaal. Het Saarkanaal en Canal du Rhone au Rhin was weer onderdeel van Frankrijk en was de noord Zuidverbinding weer beschikbaar.
Het Canal de l'Est was met 394 kilometer lengte het langste kanaal van Frankrijk. Verdeeld in twee delen, branche Nord en brance sud. Voor toeristieke doeleinden werd er in 2003 de naam aangepast. Branche Nord werd Canal de la Meuse, en branche sud werd het Canal des Vosges. De twee delen zijn met elkaar verbonden via het kanaal van de Marne naar de Rijn. Dit stuk kanaal loopt van Toul, via de Tunnel van Foug, naar Troussey waar het noorderlijke kanaaldeel weer van het Marne Rijnkanaal aftakt .
Het kanaal is gelijk aan de Freycinetmaten gebouwd. Veel andere kanalen werden rond 1880-1900 aangepast naar de Freycinet standaardmaten.
Met het kanaliseren van de Franse Moezel werd een deel van het Vogezenkanaal aangepast aan de nieuwe grote maten. Enkele sluizen zijn nog zichtbaar langs de gekanaliseerde Moezel. In Toul is de kleine sluis nog steeds nummer 53.