Overslaan en naar de inhoud gaan

Canal du Nord

Het Canal du Nord is een kanaal in Frankrijk dat de vallei van de Oise verbindt met het Kanaal Duinkerke-Schelde. Het bevat twee scheidingspanden die respectievelijk vanuit de Oise en de Aisne met pompgemalen bijgevuld worden. Nabij Épénancourt wordt er ook uit de Somme water gebruikt. Een gedeelte van het Sommekanaal is onderdeel van het Canal du Nord.

Het is voorzien van 58 bruggen waarvan vier spoorbruggen, vijf zwaaikommen, en negentien sluizen: sluis 1 in Palluel, sluis 2 in Marquion, sluizen 3 en 4 in Sains-lès-Marquion, sluis 5 in Mœuvres, sluizen 6 en 7 in Graincourt-lès-Havrincourt, gelegen in het departement Pas-de-Calais. De tunnel van Ruyaulcourt met een lengte van 4,354 km lang. Het kanaal vervolgt zijn route naar sluizen 8 en 9 in Moislains, sluis 10 in Allaines, sluis 11 in Feuillaucourt, sluis 12 in Cléry-sur-Somme. Het kanaal sluit vervolgens aan op het Canal de la Somme, maakt de haven van Péronne bereikbaar. Het Canal du Nord maakt gebreik van de gekanaliseerde rivier de Somme. Bij Rouy-le-Grand vervolgt het gegraven kanaal zich weer richting de sluizen 13 in Péronne, 14 in Epénancourt, 15 in Languevoisin. Vervolgens op het tweede scheidingspand de tunnel van Panneterie, met een lengte van 1.100 m lang, en vervolgens gaat het weer verder bergaf naar de volgende sluizen; sluis 16 in Campagne, sluis 17 in Sermaize-Haudival, sluis 18 in Noyon, en sluis 19 in Pont-L'Evêque in het departement Oise. Het kanaal sluit dan aan op het Canal latéral à l'Oise bij de haven van Pont-l'Évêque.

De aanleg van het nieuwe Canal Seine Nord zal invloed hebben op het kanaal. Stukken kanaal zullen opgaan in het nieuwe grotere kanaal.