De sluizen van Uelzen zijn twee schachtsluizen met spaarbekkens in het Elbe Seitenkanaal in Duitsland.
De oude sluis werd in 1976 in gebruik genomen. Destijds was het de sluis met het grootste verval van Duitsland, 23 meter. In 1992 werd er ontdekt dat er delen van de sluis richting noordwest aan het verzakken was. Hierdoor ontstonden spanningen in et bouwwerk. Er werd eind 1992 reparatie's uitgevoerd om de stabiliteit te garanderen. De problemen bleven echter aanhouden, daarom werd er in 1995 besloten om een nieuwe sluis er naast te bouwen. Hiermee werd ook voorzien in extra schutcapaciteit na de hereniging van Duitsland. In 1997 werd nogmaals reparatiewerk aan de sluis gedaan om de sluis in bedrijf te houden.
December 2006 werd dan de nieuwe sluis in gebruik genomen. De nieuwe kolk is iets groter dan de oude sluis. Schutlengte bedraagt 190 meter, de kolk is 12,50 meter breed en een drempeldiepte van 4 meter. De hele sluis inclusief de in de muren verwerkte spaarbekkens, werden geplaatst op een 233,70 meter lange, 52,50 meter brede en 3,75 m dikke monolithische vloerplaat. De sluisconstructie tot een hoogte van 12,5 meter werd ook uit 1 geheel uitgevoerd. De grootste in één sessie storten van beton was 7200 kubieke meter en duurde meer dan 50 uren.
Het gedeelte aan de bovenkant van Sluis Uelzen ligt aan het scheidingspand van het Mittellandkanaal en heeft verder geen natuurlijke toevoer van water. Hierdoor wordt voor de toevoer van water gebruik gemaakt van pompgemalen. De sluizen zijn voorzien van spaarbekkens. Deze spaarbekkens worden gebruikt om het schutwater op te vangen. De oude sluis heeft 3 spaarbekkens van 1,3 maal de kolkoppervlakte. Hiermee is 22.000 kubieke meter water op te vangen per schutting. De nieuwe sluis heeft 4 niveau's met 1,7 maal de kolkoppervlakte. Inhoud van de spaarbekkens is ruim 41.000 kubieke meter water. Het is hiermee de grootste spaarsluis in Duitsland. De drie diepste sluizen van het Main Donaukanaal, Leerstetten, Eckersmühlen en Hilpoltstein volgen met 35.000 kubieke meter inhoud achter de nieuwe sluis van Uelzen. De Sluis van Anderten heeft op 5 niveau's 50 spaarbekkens, en heeft een inhoud van 31.500 kubieke meter. Dit heeft ook te maken met het geringere verval van de sluis van Anderten, 14,70 meter.
Bij de bouw van het Elbe Seitenkanaal was er al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van de sluis met een tweede kolk. Echter de ervaringen met de oude sluis en het verzakken van delen ervan, werd een andere constructie van de kolk bedacht, en hierdoor kwam deze 70 meter verder naar het oosten te liggen. Hierdoor moest de dijk van de voorhaven toch verlegd worden. Omdat het kanaal 18 meter boven het maaiveld ligt werden er vergaande maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen. Zo werd er op zo'n 50 punten grondwatermetingen verricht, de levering van noodmaterialen zoals betonnietmatten, big bags, minerale filters en de constante gereedheid van bouwpersoneel. De voorhaven was eind 2005, zonder grote problemen voltooid.