Het Kanaal van Deurne is een 15 kilometer lang zijkanaal van de Noordervaart. Het kanaal begint in Limburg ten zuiden van Meijel en loop dan parallel aan de Helenavaart in noordelijke richting.
Het Kanaal van Deurne loopt in noordwestelijke richting, langs de natuurgebieden Heitrakse Peel, 't Molentje en Deurnese Peel. Bij Griendtsveen, ter hoogte van de spoorlijn, vloeit het Kanaal van Deurne samen met de Helenavaart in het Defensiekanaal uit. Hierna loopt het Defensiekanaal verder in noordelijke richting.
Na de veelbelovende ontwikkeling in Helenaveen, besloot de gemeente Deurne in 1860 om zelf op te gaan treden als vervener. Er werd geen nieuw gebied meer verkocht aan de maatschappij van Jan van de Griendt. Voor de ontwatering en turfafvoer dacht men eerst gebruik te kunnen maken van het kanaal van Jan van de Griendt, de Helenavaart.
Jan van de Griendt werkte uit concurrentie-oogpunt namelijk niet mee en weigerde Deurne aansluiting bij en doorvaart over zijn Helenavaart. Hierdoor begon Deurne zelf met het graven van een kanaal in 1875.
De gemeente Meijel was blij met de rivaliserende gemeente Deurne en Jan van de Griendt, het stuk grond waar het kanaal moest komen bracht destijds 15.000 gulden op. In 1872 een enorm bedrag, ruim tien keer de normale waarde. En ook veel meer dan dat Jan van de Griendt in 1853 betaalde als Maatschappij Helenaveen, voor de grond van zijn kanaal.
Tot ver na de Tweede Wereldoorlog bleef het Gemeentelijk Veenbedrijf Deurne actief als turfondernemer en passeerden er regelmatig schepen aan de zuid-oost grens van Meijel.