
Het kanaal Maastricht Luik was een kanaal tussen de twee plaatsen. Het maakte een verbinding tussen de Maas bij Luik, en de Zuid Willemsvaart in het Bassin van Maastricht.
Het kanaal Luik-Maastricht werd tussen 1845 en 1850 aangelegd.
De verbinding maakte deel uit van de scheepvaartverbinding tussen Luik naar Antwerpen. Het sloot in Maastricht immers aan op de bestaande Kempische kanalen. Het liep parallel aan de Maas, maar sneed enkele bochten en ondiepten van deze rivier af. Bovendien kregen schippers dankzij het kanaal niet meer te maken met wisselende waterstanden zoals op de Maas.
Oorspronkelijk telde het kanaal zes sluizen, namelijk in Coronmeuse, een dubbele sluis bij Haccourt Devant le Pont, Groot Ternaaien, Klein Ternaaien, in Maastricht bij de Sint Servaasbrug en bij het Bassin. De sluizen bij Haccourt, Groot Ternaaien verdwenen toen de kanaalbedding grotendeels werd opgenomen in het Albertkanaal. Om de doorsnijding van het Plateau van Caestert zo ondiep mogelijk te maken werd dit gedeelte toen op maximale hoogte gebracht. De oude sluis van Klein Ternaaien verloor haar functie toen de twee nieuwe kleine sluizen van Klein Ternaaien werden gebouwd om het grotere hoogteverschil naar het nieuwe Albertkanaal te overbruggen.
Nu het Albertkanaal de vaart tussen Luik en Antwerpen rond Maastricht leidde, werd de verbinding met het Bassin overbodig. De bevolking van Maastricht was maar al te blij dat het de naar eigen zeggen "vuile" vaart kon dempen. Dat gebeurde in de jaren 1963-1967 met grind dat rechtstreeks uit de Maas kwam. Hierbij werden overblijfselen van de Romeinse brug gevonden.
Nadat het kanaal gedempt was werd op het tracé de Maasboulevard aangelegd. De staatnamen "Hoge" en "Lage Kanaaldijk" aan weerszijden hiervan herinneren aan de voormalige jaagpaden. Ter vervanging van de verbinding tussen het Albertkanaal en Maastricht werd het kanaal van Ternaaien gegraven.
Het kanaal begint ten noorden van Luik. Bij de Pont Atlas lag een stuw, en er lagen twee sluizen vlakbij de later gebouwde Pont Atlas. De sluis van Coronmeuse bood toegang naar het kanaal en bassin bij Coronmeuse. Tussen de sluis van Coronmeuse en de stuw in de Maas lag nog een sluisje waarmee de Maas afgevaren kon worden.
De sluis van Haccourt was uitgerust met twee kolken om het grote hoogteverschil te overbruggen. Vlak onder de sluis lag het verbindingskanaal naar de Maas bij Visé.