Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijn

De Rijn is een van de langste rivieren van Europa, en een belangrijke vaarweg. Met een lengte van 1233 kilometer, stroomt de rivier door Zwitserland, Duitsland en Nederland.

Omdat het zo'n lange rivier is, heeft de rivier heel veel verschillende gezichten. Als Alpen Rhein ontstaat de rivier door het samenvloeien van de Vorderrhein en Hinterrhein bij Tamins-Reichenau. Het meer van Toma is oorspronkelijk als bron van de Rijn aangemerkt. De Alpen Rhein voert naar het Bodenmeer.

Na Stein am Rhein stroomt de Rijn als Hochrhein weer verder. De oude brug in Konstanz is het nulpunt voor positieaanduidingen langs de Rijn in Rijnkilometer. Bij Schaffhausen stort de rivier zich van de Rheinfall, de grootste waterval van Europa. De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog.

Tussen Basel en Breisach am Rhein is de Rijn niet bevaarbaar, maar heeft de scheepvaart de mogelijkheid om via het Grand canal d'Alsace te varen. Dit Franse project is het gevolg van afspraken na de oorlogen, en heeft Frankrijk het recht gekregen om het water van de Rijn te gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Tussen Bingen en Bonn heet de Rijn Mittelrhein. De rivier loopt hier over rotsige bodem met vele eilandjes. Veel rotsen zijn in de loop van de jaren opgeruimd om scheepvaart een veiligere vaart te geven. Het Binger Loch was een aaneengesloten rif in de rivier waar scheepvaart maar moeilijk kon passeren. Hier vlakbij is ook de Loreley, een rotspartij die tot aan de rivier komt. De Loreley is 132 hoog en imposant om langs te varen. Een stukje verder komt dan de Lahn en de Moezel bij het Deutsche Eck in de Rijn.

Waar de Sieg als riviertje samenkomt met de Rijn bij Bonn, wordt de rivier Niederrhein genoemd. Hier bereikt de rivier de laagvlakte van het Duitse gebied. Grote steden zoals Bonn zelf, Keulen, industrie bij Leverkusen, Düsseldorf, Krefeld, Duisburg met de verbindingen met het Ruhrschifffartskanal en Rhein Hernekanaal en Wesel. Verder richting Duits Nederlandse grens stroomt de rivier door landelijk gebied.

Bij Spijk passeert de Rijn gedeeltelijk de Nederlandse grens en bij Millingen volledig de Nederlandse grens en begint de delta. Tussen Spijk en Millingen aan de Rijn ligt de grens tussen Duitsland en Nederland feitelijk in het midden van de rivier. Daarna vertakt de rivier regelmatig. Op bestaande en voormalige splitsings- en samenvloeiingspunten veranderen de riviertakken in de delta van naam. De Waal draagt tegenwoordig twee derde van de afvoer, Nederrijn-Lek en IJssel samen de rest.