De baquet de Charleroi is een sleepschip uit het midden van de negentiende eeuw speciaal ontworpen voor het Kanaal van Charleroi naar Brussel om kolen naar de hoofdstad te brengen. Een Baquet de Charleroi is met de maximale maten, die voor het kanaal naar Charleroi golden. Die maat was ca. 19,3 m. lang bij maximaal 2,6 m. breed, geladen ca. 1,9m. en ongeladen ca. 40 cm. diepgang. De tonnenmaat kwam dan op ca. 70 ton. De sluizen maten: 21,4 x 2,7 x 2 meter.

Het bakeetje behoort tot de groep van Walen. Zij werden eerst in hout en later ook in staal gebouwd. Het type is rond 1830 na de voltooiing van het kanaal Brussel-Charleroi ontstaan. De schepen werden met paarden gejaagd. Het schip had een vrij kort roer, met linnet. Deze smalle scheepjes waren erg instabiel en eenmaal leeggekomen voeren de schepen daarom meestal twee aan twee. Ze werden daartoe, zowel bovenlangs, als onder de schepen door, gesjord.

Het ontwerp van het kanaal en van de Baquet is gebaseerd op de Engelse narrowboat. De Baquet kon 70 ton kolen vervoeren. Al snel na de opening van het kanaal in 1832 begint het werk om het kanaal geschikt te maken voor schepen van 300 ton en later voor schepen van 1350 ton waarvoor het nu nog wordt gebruikt. Er zijn honderden baquets gebouwd, eerst in hout, later als ijzeren schip. Ze hebben tot aan de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan.

Er zijn nog maar een stuk of 6 baquets bekend in Belgiƫ en 1 in Nederland.
 

Baquet de Charleroi Les Deux Soeurs
Les Deux Soeurs bij Scheepslift 1 Houdeng Goegnies in het canal du Centre.
Baquet de Charleroi
Baquet de Charleroi bij Sluis 19, Zuid Willemsvaart