Een draaibrug is een beweegbare brug. Het openen en sluiten van de brug gebeurd met een roterende beweging om een verticale as. Deze as staat meestal in het midden van het vaarwater waardoor er twee openingen voor de scheepvaart ontstaat.

Kleinere draaibruggen kunnen ookwel een uit het midden geplaatst draaipunt hebben, en zijn met een contragewicht weer in balans gebracht. Er is dan maar 1 scheepvaart opening.

Voordeel van draaibruggen zijn geen hoogtebeperking voor het wegverkeer, en in geopende stand is ook voor de scheepvaart geen hoogtebeperking.

Draaibrug Oisterwijksebaan
Draaibrug Oisterwijksebaan

De Oisterwijksebaan is een draaibrug die in het midden het draaipunt heeft. De brug past in principe met beide kanten in de brughoofden. Ze zou rond kunnen draaien en met beide kanten goed aansluiten.

Brug Thunimont
Brug van Thunimont op het Vogezenkanaal

De brug van Thunimont heeft het draaipunt niet in het midden van de brug, en ballast maakt het draaien wel eenvoudig mogelijk. De brug werd voor de automatisering, gewoon met de hand gedraaid. Eén enkele persoon was in staat om de brug zonder veel moeite te openen en te sluiten.