Overslaan en naar de inhoud gaan

Semi Duplex

Een marifoon kan op sommige marifoonkanalen zenden en ontvangen op twee verschillende frequentie's. Semi-Duplex wordt meestal gebruikt bij walstations zoals verkeersposten, bruggen en sluizen. Semi-Duplex is niet geschikt voor communicatie tussen schepen onderling. Omdat er op een andere frequentie uitgezonden wordt, ontvangen andere schepen de oproep van het schip niet. Het uitzenden van het walstation gebeurd dan op de tweede frequentie en zo kunnen alle schepen wel horen wat het walstation uitzend.

Door heruitzending van de door het walstation ontvangen signalen op de ontvangstfrequentie van de schepen is het mogelijk voor schepen om schip-schip te werken op een duplexkanaal. Het walstation houdt echter de controle op het schip-schip verkeer want als de heruitzending niet meer plaatsvindt kunnen schepen niet meer onderling op dat kanaal elkaar horen of spreken.
Dit gebeurd meestal bij sluizen. Als een schip de sluis oproept, horen collega's deze eerste oproep niet. Pas als de sluis antwoord begint het walstation met het heruitzenden van het signaal van het schip. Zo kunnen schepen meeluisteren met de afspraken van schip en sluismeester. Na een tijdje vervalt het heruitzenden weer. 
Op het Albertkanaal bijvoorbeeld, doet het walstation niet het signaal heruitzenden waardoor je als schip niet de collega hoort praten. Alleen de sluismeester is dan te horen.