Trim is de langsscheepse helling van een schip. Waar slagzij in graden wordt uitgedrukt, gebeurt dit bij trim meestal in centimeters, het verschil tussen de diepgang voor en achter. Als een schip voorover getrimd ligt, noemt men dit koplast, achterover getrimd noemt men stuurlast.

Trim is de benaming voor de statische toestand, de dynamische beweging wordt stampen genoemd. Dit stampen kan door de golfslag op het water komen. Als het ritme van de golf overeen komt met de slinger en stamritme van het schip kan het effect steeds sterker worden. Snelheid verminderen maakt dan de vaart vaak rustiger.

Om beter te kunnen sturen, vertrimt men schepen vaak achterover met behulp van ballastwater, zodat het roer en de schroef dieper in het water liggen. Sommige schepen, vooral containerschepen, worden echter voorover getrimd, zodat de bulb goed onder water zit — in verband met de aanstroming — en het achterschip uit het water komt, zodat het natte oppervlak en daarmee de weerstand afneemt, wat de snelheid ten goede komt.