Overslaan en naar de inhoud gaan

Sûre

De Sûre is een rivier in de Belgische provincie Luxemburg, het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland.

De Sûre ontspringt bij Vaux-sur-Sûre in de Ardennen en bevloeit langs de grens met het Groothertogdom kleine stukjes van België die tot het stroomgebied van de Rijn behoren. Bij Martelange stroomt de rivier het Groothertogdom binnen en even verder, ten westen van Esch-sur-Sûre stroomt zij in een stuwmeer, het Lac de la Haute Sûre.

Sluis Bergeshövede

De Sluis van Bergeshövede is een sluis in het oorspronkelijke Dortmund Ems kanaal. Het stuk kanaal samen met de kleine sluis van Bevergern niet meer in gebruik, en vervangen door één nieuwe sluis van Bevergern.

Sluis Bevergern

De nieuwe sluis van Bevergern is een sluis in het Dortmund Ems Kanal. De sluis vervangt twee sluizen, Bergeshövede en de kleine sluis van Bevergern, in het oorspronkelijke kanaaldeel.

Datteln Hamm Kanal

Het Datteln-Hammkanaal is een scheepvaartkanaal in Duitsland, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het loopt parallel aan de Lippe en is in 1914 aangelegd om de vrachtscheepvaart in het Ruhrgebied een alternatief voor de moeilijk bevaarbare Lippe te bieden.

Het kanaal is 47.145 meter lang en loopt langs Hamm, tussen Werne en Bergkamen door, langs Lünen, Waltrop en Datteln. Het waterpeil is aan de oostkant voorbij Hamm hoger dan aan de westkant, waar het eindigt in het Dortmund-Eemskanaal bij Datteln.