Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijn

De Rijn is een van de langste rivieren van Europa, en een belangrijke vaarweg. Met een lengte van 1233 kilometer, stroomt de rivier door Zwitserland, Duitsland en Nederland.

Omdat het zo'n lange rivier is, heeft de rivier heel veel verschillende gezichten. Als Alpen Rhein ontstaat de rivier door het samenvloeien van de Vorderrhein en Hinterrhein bij Tamins-Reichenau. Het meer van Toma is oorspronkelijk als bron van de Rijn aangemerkt. De Alpen Rhein voert naar het Bodenmeer.

Dixence

De Dixence is een Zwitserse rivier in het kanton Wallis en stroomt als zijrivier van La Borgne in de Rhône. Het is bekend om de Grande Dixence dam in de vallei des Dix, die energie opwekt door de rivier op te stuwen.

Brienzersee

Het Meer van Brienz ligt in Berner Oberland, Zwitserland, aan de noordelijke rand van de Alpen.
Het meer ligt op 564 meter hoogte, omvat 29,8 vierkante kilometer en is tot 260 meter diep. Het is 14 kilometer lang en maximaal 2,8 kilometer breed. De rivier de Aare stroomt samen met het kleinere riviertje de Lütschine door het meer. Verder loopt het water vanuit de bergen in het meer vanuit het omliggende gebied van ruim 1000 vierkante kilometer.

 

Thunersee

Het Meer van Thun ligt in Zwitserland, specifieker in het Berner Oberland aan de noordelijke rand van de Alpen. Het meer is genoemd naar de stad Thun aan het noordwesten van het meer.
De rivier de Aare is de grootste rivier die door het meer stroomt. Bij Thun stroomt de Aare weer verder het meer uit. Een tweede rivier die het meer in stroomt is de Kander. Bij elkaar stroomt water het meer in uit een gebied van 2500 km². Het meer ligt op 558 meter hoogte, omvat 48,3 vierkante kilometer en is tot 217 meter diep.


 

Stuwdam Grande Dixence

De Grande Dixence-dam ligt aan het einde van Val d'Hérémence in het Zwitserse kanton Wallis en is een van de grootste dammen ter wereld. Achter de dam ligt het Lac des Dix, een 4 kilometer lang meer en met een volume van 400 miljoen m³ het grootste stuwmeer van Europa. De dam is met 285 meter de hoogste van Europa en verzorgt meer dan twintig procent van de energievoorziening van Zwitserland.