Sluis 16 Weert
De sluis is uitgevoerd met hefdeuren in markante heftorens. Waarom de sluis hefdeuren heeft gekregen, en de andere sluis van het zelfde tijdsbestek, Sluis 15, niet, is mij onduidelijk. Op deze sluis heb ik als sluiswachter enkele jaren ter plaatse bediend. Met het centraliseren van deze sluis, de stadsbruggen in Weert, Sluis 15 en Panheel, verdween het ter plaatse bedienen. Hierdoor verdween ook het mooie bloementuintje tussen de twee oude bedien hokjes. De oude bedienhokjes zijn ook verdwenen.
Sluis 19
De sluis ligt tussen de tunnel en het voedingskanaal van de Zuid Willemsvaart. Het is een handbediende sluis op afroep. Over de sluis ligt een ophaalbrug.
Zeelandbrug
De Zeelandbrug is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding met de plaatsen Middelburg en Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee en Bruinisse aan de noordelijke kant. De brug maakt deel uit van de provinciale weg N256.
Stuw Harseveld
De stuw is een ontwerp naar het idee van Francis Goold Morony Stoney, een vaker gebruikte manier van de bouw van een regelbare stuw. Op de Maas zijn bij de sluizen Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek meerdere stoney stuwen gebouwd.
Uitwateringssluis naar de Beneden Dinkel
Het huisje heeft een lengte van ongeveer vijftien meter, is anderhalve meter breed en ongeveer drie meter hoog.
Trapsluis Reutem
De sluis is als koppelsluis of trapsluis gebouwd. Er zijn twee kolken en er is een hefbrug voor autoverkeer.
Waterkrachtcentrale Roeven
De waterkrachtcentrale is een onderdeel van het voedingskanaal naar de Noordervaart. De centrale en de bypass naast de centrale zorgen voor het instromen van water naar het voedingskanaal.