Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedingskanaal Zuid Willemsvaart

Water komt vanaf de Maas door een voedingskanaal door de Boschpoort van Maastricht. Een regelbare stuw regelt de hoeveelheid water die het kanaal ingaat om het kanaal te voeden. Van hier uit worden meerdere kanalen van water voorzien. Het kanaal van Bocholt naar Herentals met alle zijtakken, het Eindhovens kanaal, het Wilhelminakanaal en het recentere Màximakanaal werken met Maaswater wat in Maastricht in het kanaal gelaten word.

Bassin Maastricht

Het vormt met de sluis met nummer 20 het beginpunt van de Zuid Willemsvaart. De binnenhaven ligt midden in het Sphinxkwartier. De haven is namelijk omringd door monumentale aardewerkfabrieken van Sphinx. De pakhuizen zijn verbouwd tot woningen en in de opgeknapte werfkelders zijn restaurants, galerietjes en terrassen te vinden.

Sluis 20

Het is het beginpunt van de Zuid Willemsvaart, en aan de binnenkant van de sluis ligt het Bassin. De oude haven als eind en beginpunt van het kanaal. De sluis is nog uitsluitend voor recreatievaart. De beroepsvaart heeft toegang tot het kanaal via de sluis van Bosscherveld.

Sint Servaasbrug

De Sint Servaasbrug is het eerste object waar schepen bij uitkomen nadat ze bij de sluis van klein Ternaaien zijn afgeschut, en de Belgisch Nederlandse grens zijn gepasseerd. Bij een normale waterstand gaat er ongeveer 6 meter onder de brug door, en daar komen twee meter bij als de brug geopend is. De bediening van de brug geschied vanuit de bediencentrale in Maasbracht.