Het Bassin is een oude binnenhaven in Maastricht, en het beginpunt van de Zuid Willemsvaart. Het Bassin is gelegen in de wijk Boschstraatkwartier ten noorden van de Binnenstad.
Het Bassin is in de jaren 1824-1826 aangelegd op de plek waar tot aan de Franse tijd de kloostercomplexen van de Duitse Orde en de Antonieters lagen. De haven vormde de verbinding tussen twee kanalen. Richting het noorden vormt de haven het beginpunt van de Zuid Willemsvaart en richting het zuiden voor het inmiddels gedempte Kanaal Maastricht-Luik. De toegangskanalen werden aanvankelijk door de vestingwerken van Maastricht aangelegd.
De aanleg van de Zuid-Willemsvaart en het Bassin zorgden voor de noodzakelijke ontsluiting van de stad en stimuleerde de industriële ontwikkeling in dit deel van Maastricht. Glas en aardewerkfabrieken van Petrus Regout, en in 1850 kwam daar de papierfabriek van Lhoëst & Weustenraad bij. De kades werden gemetseld en werfkelders verschenen. Na de Tweede Wereldoorlog nam het economische belang van het Bassin steeds meer af. Dit kwam vooral door de aanleg van de Beatrixhaven rond 1950. De haven werd steeds meer vergeten, en in de jaren 60 was er zelfs sprake van demping ten behoeve van een nieuwe toegangsweg tot de stad. Het kanaal Maastricht Luik wat aansloot op het Bassin werd in die tijd ook gedempt. Die toegangsweg kwam er uiteindelijk in 1978 wel, maar werd via de Bassinbrug over de haven aangelegd. Hierdoor werd de haven min of meer in twee gesplitst, maar wel behouden.
Het Bassin raakte in de naoorlogse periode steeds verder in verval. De Timmerfabriek van Sphinx aan de noordzijde kwam na de bouw van een nieuw kantoor en showrooms in de jaren 50 gedeeltelijk leeg te staan. Het Landbouwbelang aan de oostzijde staakte in de jaren 70 de graanoverslag. In 1978 brandde een cafépand volledig uit. Kort daarna werd de bebouwing aan de westzijde gesloopt en vervangen door een appartement gebouw. Enkele panden aan de zuidzijde bleven bewaard en werden gerestaureerd. Nabij de hoek van de Van Hasseltkade verrezen twee kantoorgebouwen. De haven zelf werd in de jaren 90 opgeknapt. Aan de zuid- en westzijde werden de werfkelders hersteld en steigers voor plezierjachten gebouwd. Na de renovatie van Sluis 20 is de haven sinds 2001 in gebruik voor de pleziervaart.