Decize

Links het begin van het kanaal van Nivernais, in het midden de rivier de Aron. Aan de rechterkant komt de Loire door de stad Decize. De stuw maakt het mogelijk om van het kanaal van Nivernais via de Loire, langs Decize naar het Canal latéral a la Loire te varen.

Het kanaal is gegraven langs de rivier de Aron. Deze rivier slingert en stroomt steeds in de buurt van het kanaal. Enkele stukken van de rivier zijn bevaarbaar en vormen zo een deel van het kanaal.

Sluis 34 Vauzelles
Sluis 33 Champvert.
Sluis 31 de garde Cercy-la-Tour.
Cercy la Tour

Bij het schilderachtige plaatsje Cercy la Tour loopt het kanaal en de rivier de Aron redelijk parrallel langs elkaar. De Aron wordt verderop gebruikt voor de voeding van het kanaal. 

Boven de sluis is een bescheiden haven.

Chatillon-en-Bazois

Het kanaal loopt met redelijk rechte lijnen langs de plaatsjes Saint-Gratien-Savigny en Isenay. Bij Pannecot staat het kanaal met de rivier in verbinding. Een keersluis maakt het mogelijk het kanaal af te sluiten als de rivier veel water afvoert.

Vlakbij Brienne gaat het kanaal de loop van de rivier volgen, met maar liefst 16 flinke bochten slingert het kanaal zich een weg naar Chatillon-en-Bazois.

Chatillon-en-Bazois

Chatillon-en-Bazois is een dorpje wat ingeklemd ligt tussen het kanaal en de rivier. De brug is een bekend plaatje. Het stenen kruis maakt het een herkenningspunt.

Vlakbij ligt ook het Château de Châtillon-en-Bazois, een kasteel gebouwd op een rots. Het oudste gedeelte dateert van rond het jaar 900.

Sluis 13 en pont canal over de rivier de Aron

Bij Sluis 13 ligt ook een kanaalbrug over de rivier de Aron. Deze rivier de Aron stroomt door de streek en vanaf deze sluis, is het kanaal vlakbij de rivier gegraven. Het water van deze rivier wordt gebruikt om het kanaal te voeden.

Sluis 9-10 Mont-et-Marré

Bij de plaats Mont-et-Marre komen we een trapsluis tegen. Nummer 9 en 10 vormen samen het verval van 3,85 meter. Het is een van de drie trapsluizen hier in de buurt.

Trapsluizen Chavance 7-8 en 4-5-6

De trapsluizen van Chavance zorgen voor een flinke verticale steiging op het kanaal. 7-8 met een verval van 3,95 meter, en 4-5-6 met maar liefst een verval van 6,69 meter.

Chavance
Chavance
Chavance
Chavance 4-5-6
Mougny
Sluis 3 Bazolles
Sluis 2 Bazolles
Sluis 1 Baye

De laatste sluis opvarend vanaf de Loire naar de tunnels. Boven de sluis liggen twee meren. Het meer van Baye, en gescheiden door een dam, het meer van Vaux.