De Kattenbergbrug was een nog met de hand bediende brug over het Wilhelminakanaal. Deze hefbrug was niet opgenomen in de afstandsbediening zoals de omliggende objecten, Brug Groenewoud en Sluis IV, wel was gebeurd. Het was de bedoeling om de brug al rond 1995 weg te halen. De brug lag aan het eind van een verhard stuk weg, en sloot aan op een zandpad, en was niet heel druk bereden. Alleen fietsers en landbouwverkeer maakte hoofdzakelijk gebruik van de brug.
Omdat de brug al voor de eeuwwisseling zou komen te vervallen, was de brug niet aangesloten op de afstandbediening, maar ook de brugbeweging zelf werd niet gemoderniseerd. De brug werd nog ouderwets met de slinger omhoog gedraaid.
Zoals vaker met oude bruggen en sluizen waren de mensen die bij zo'n brug of sluis werkten, zorgden deze mensen goed voor hun object. Zo ook de Kattenbergbrug. De brugwachters die er vast dienst deden, zorgden ervoor dat de brug perfect in balans was. Het houten deel van de klep, waarover de weg liep, kon door vochtig of juist heel droog weer aardig verschillen in gewicht. Aangezien het open draaien van de brug met de hand gebeurt, is het belangrijk om het contragewicht precies even zwaar te houden. Bij nat en vochtig weer werden de houten balken op de klep zwaarder. De brugwachter had dan kleine ijzeren staafjes om het contragewicht ook iets zwaarder te maken, zodat de brug weer in balans was.
De brugwachters waren hier zo handig in, dat er vrijwel geen kracht nodig was om de brug open te draaien, of weer te sluiten. Eenmaal een beetje gang in de brug, moest deze op het eindpunt van de beweging weer afgeremd worden. Hiervoor was een groot voetpedaal bij de bediening van de brug.
Stond de brug open, was er maar een flinke duw tegen het contragewicht nodig om de brug weer te sluiten. Was de brug dicht, moest de vergrendeling aan de andere kant voorkomen dat de brug weer open zou kunnen gaan.
Al in 1995 werd er een verzoek om de brug aan het openbare verkeer te onttrekken, afgewezen. Meerdere rechtzaken volgen. Pas in 2006 is er een overeenkomst om de brug te mogen weghalen. Toch zou het tot 2011 duren voordat ook daadwerkelijk werd begonnen met de sloop van de brug. Eerst werd de brug zelf weg gehaald. Bij een volgend project werden ook de duckdalven, landhoofden en het bedienhuisje weggehaald.